Repríza 43. ročníku Národní v Turnově

Historie Národní soutěže fotografie sahá až do roku 1970, kdy se v Hradci Králové uskutečnil její první ročník. Tenkrát se ještě jmenovala Národní soutěž a výstava amatérské fotografie a popisný název přesně vymezoval, co mohli její účastníci i návštěvníci očekávat. Do přehlídky postupovali nejlepší snímky neprofesionálních fotografů, kteří úspěšně prošli nejprve okresním kolem a následně kolem krajským až do celostátního výběru toho nejzajímavějšího, co se na poli amatérské fotografie nabízelo.

Od prvního až do desátého ročníku se soutěž konala pravidelně jedenkrát za dva roky a vždy byla součástí Festivalu zájmové umělecké činnosti pořádaného na počest nějaké tehdy významné události nebo výročí. Tyto dobové skutečnosti však neměly vliv na chuť fotografů porovnávat své snímky a vystavovat je. Od roku 1991 je přehlídka každoroční.

Po Hradci Králové a Brnu se soutěž a výstava na dlouhá léta usadila v Olomouci (1974-1993), o dva ročníky se poté postaralo muzeum v Kolíně a v roce 1996 převzali na bezmála tři desetiletí štafetu organizátoři kultury ve Svitavách. Letos se Národní soutěž fotografie po třiceti letech vrátila do Olomouce s kratším názvem, ale s nezmenšeným zájmem amatérských fotografů. Do soutěže se jich přihlásilo 159 s 849 snímky. Odborná porota složená z profesionálních fotografů, historiků fotografie a pedagogů vybrala na výstavu snímky od 76 autorů a tří kolektivů. A právě reprízu této výstavy uvidíme v Kulturním centru Střelnice v Turnově od 30. 8. do 3. 10.2023.

Za léta pořádání soutěže se mnoho původně neprofesionálních účastníků vypracovalo na špičkově uznávané fotografy – Vladimír Birgus, Jindřich Štreit, Dana Kyndrová, Josef Chuchma ml., Ladislav Kamarád nebo Ibra Ibrahimovič. Snímky v roli porotců hodnotili v průběhu více než padesátiletého trvání soutěže takové osobnosti jako Vilém Reichmann, Ján Šmok, Karel Otto Hrubý, Josef Ehm, Miloslav Stibor, Jindřich Štreit, Vladimír Birgus, Věra Matějů, Josef Ptáček, Miroslav Vojtěchovský a další. Úroveň soutěže drželi vysoko neprofesionální fotografové jako Milan Borovička, František Dostál, Václav Podestát, Jiří Platenka, Antonín Špát, Cyril Gajdík, Jan Anděl, Ludmila Dušková, Ivan Císař, Jaroslav Klásek, Eva Stanovská, Ján Zahornacký, či Anna Benešová.

O kom z fotografů vystavující letos v šesti kategoriích ještě uslyšíme, ukáže až čas. Někteří z nich se mohou vydat na profesionální dráhu, jiným zůstane fotografie naplňujícím koníčkem. S těmi se jistě budeme setkávat v dalších ročnících Národní soutěže fotografie, v níž se konfrontuje tvorba fotografů, kteří nejsou na své tvorbě existenčně závislí, a jejímž cílem je přispívat k rozvoji kvalitní a v dobrém slova smyslu angažované fotografie, zachycující neopakovatelné okamžiky pro současnost i budoucnost.

Národní soutěž fotografie

Kontaktní adresy:

NIPOS-ARTAMA, Milan Sedláček, tel.: 736 704 228, sedlacek@nipos.cz,
www.nipos.cz

www.fotonarodni.cz

Svaz českých fotografů, scf@scf.cz, www.scf.cz


Vlastivědné muzeum v Olomouci
Mgr. Denisa Šinkovská Mikolášková
sinkovska@vmo.cz
správce webu - milan.baca@ seznam.cz)
Vytvořeno službou Webnode