Národní soutěž amatérské fotografie 2021 vítězí nad corona virem.

Letošní již 41. ročník soutěže se i přes složitou situaci vyvolanou karanténou a dalšími restrikcemi uskutečnil.

Přes těžkosti jako uzavření fotolabů, zavření škol a kroužků, nemožnost setkávání členů fotoklubů, se zdárně uskutečnilo předkolo Národní soutěže. V obou kategoriích do 21 let soutěžilo 583 fotografií a do druhého kola postoupilo 66 fotografií 44 autorů. Do hlavní soutěže v kategorii A 01 volné téma a  A 02 téma „Světlo“ své vytištěné fotografie poslalo 41 autorů 63 fotografií. V kategoriích dospělých   A 1 volné téma poslalo 287 fotografií 47 autorů, v kategorii A 2 téma „Tady žiju“ soutěží  24 autorů s 99 fotografiemi, v kategorii C  „Má nejlepší fotografie posledních deseti let“ 44 autorů a jeden kolektiv poslali 115 fotografií.  Na kategorii B téma „Život ve fotoklubu“ se nejvíce projevil zákaz shromažďování a do soutěže se přihlásily pouze dva kolektivy.

I když v porovnání s loňským ročníkem, kdy soutěžilo 196 účastníků s 817 fotografiemi, došlo letos  ke snížení na 168 účastníků a fotografií je 576, tedy cca o 250 méně, přesto letošní zájem o soutěž nehodnotíme jako zklamání. Při zvážení podmínek, za jakých se 41. ročník uskutečnil, je úspěch, že se našlo 168 účastníků, kterým je nutné poděkovat.

Ke zdárnému zakončení soutěže, vyhlášení výsledků a zahájení výstavy bude ještě nutné překonat další nástrahy. Jsme však optimisté a věříme, že porota bude hodnotit fotografie začátkem dubna a  že  vyhodnocení soutěže, zahájení výstavy a doprovodné akce se uskuteční 7. a 8. května ve Svitavách. Pokud by ještě v této době epidemická situace nedovolila shromažďování, pak bude 8. 5. zahájena výstava v Městském muzeu a galerii ve Svitavách virtuálně a předání ocenění se uskuteční spolu s další výstavou v kulturním středisku „Fabrika“ ve Svitavách po skončení omezení shromažďování.

Věříme, že se corona virem fotografové nenechají  odradit, budou se nadále na svět dívat přes hledáček fotoaparátu a hledat zajímavé momenty v našich životech, takže se určitě zase sejdeme ve Svitavách, abychom konečně mohli zhodnotit uplynulých 50 let trvání soutěže, a hlavně připravit se na 42. ročník.

S přáním dobrého světla

za pořadatele

Milan Sedláček

NIPOS-ARTAMA

sedlacek@nipos-mk.cz

 

Národní soutěž fotografie

Kontaktní adresy:

NIPOS-ARTAMA, Milan Sedláček, tel.: 736 704 228, sedlacek@nipos.cz,
www.nipos.cz

www.fotonarodni.cz

Svaz českých fotografů, scf@scf.cz, www.scf.cz


Vlastivědné muzeum v Olomouci
Mgr. Denisa Šinkovská Mikolášková
sinkovska@vmo.cz
správce webu - milan.baca@ seznam.cz)
Vytvořeno službou Webnode