43. ročník Národní soutěže fotografie se blíží do finále

Kolegyně a kolegové fotografové,

opět jsme v období, kdy Vás chci požádat, abyste neodkládali posílání fotografií do Národní soutěže  fotografie 2023. Uzávěrka soutěže je již 4. března 2023.

Porota ve složení prof. Jindřich Štreit, PhDr. Věra Matějů, PhDr. Dana Kyndrová, Mgr. Martina Janošová, MgA. Svatopluk Klestil, Daniel Schulz a Ing. Petr Zatloukal vyhodnotila elektronicky zaslané fotografie do předkola soutěže. Do vlastní soutěže postoupilo 76 fotografií od 45 autorů. O postupujících fotografiích se může každý přesvědčit na stránce www.foto.nipos.cz, kde po rozkliknutí fotografie uvidí, kolik hlasů získala. Každá fotografie, která získala více než tři  hlasy, postoupila.

Teď tedy na porotu, která zasedá  4. dubna, čeká vybrat ze zaslaných „papírových“ fotografií ty, které se umístí na předních místech jednotlivých kategorií a ty, které budou součástí výstavní kolekce. V kategoriích Junior a v kategorii kolektivů se soutěží o peněžní ceny, v kategoriích A autoři fotografií na prvních místech budou mít zajištěnu autorskou výstavu příští rok v Olomouci a všichni další ocenění kromě diplomu a medaile obdrží publikaci od firmy Zoner Press.

Jsem přesvědčen, že letos, kdy se soutěž po dlouhých letech vrací do překrásného města Olomouc,  se 12. a 13. května v hojném počtu sejdeme. Chceme navázat na předcovidové ročníky, kdy vlastní vyhlášení výsledků a zahájení výstavy bylo spojeno i s dalšími aktivitami. V tomto roce se vyhlášení výsledků a výstava oceněných fotografií uskuteční v prostorách Vlastivědného muzea Olomouc, kde od pátku 12. 5. bude možné věšet přivezené fotografie „na šňůry“. Ve stejný den bude odpoledne zahájena výstava slovenského AMFA, večer pak seminář kurátorky AMFA a po něm pak prof. Štreit pohovoří o svých současných projektech. Na závěr večera připravujeme společenské setkání s občerstvením. V sobotu začneme tím, že členové poroty budou hodnotit Vámi přivezené  soubory fotografií, pokračovat budeme zahájením výstav loňských vítězů, otevření výstav „Jak se žilo“ ze Sbírky SČF a Nejstarších fotografií Olomouce. Navazovat bude vyhlášení výsledků, zahájení výstavy oceněných fotografií a komentovaná prohlídka. Odpolední program vyplní pro dospělé fotografická vycházka „ Poprvé v Olomouci“ pod vedením člena poroty Daniela Schulze a ve stejné době se v Domě dětí a mládeže uskuteční workshop pro účastníky soutěže Junior.

To je předběžný výčet aktivit spojených s letošním vyhlášením výsledků Národní soutěže.  O místech konání a časech Vás budeme postupně informovat. Stejně tak dostanete informace, jak se pokusíme zajistit noclehy a způsobu přihlášení na workshop nebo další aktivity.

Věřím, že témata letošního ročníku dávají jednotlivcům i fotoklubům příležitost ukázat, že jsme se vrátili do doby, kdy účast v Národní soutěži byla prestižní záležitost a že Vaše fotografie to dokážou. Je teď jen na Vás, kolik a jak kvalitních fotografií do soutěže pošlete.

Těšíme se na Vaše fotografie.

S přáním dobrého světla

za pořadatele

Milan Sedláček

odborný pracovník NIPOS-ARTAMA

sedlacek@nipos-mk.cz

Národní soutěž fotografie

Kontaktní adresy:

NIPOS-ARTAMA, Milan Sedláček, tel.: 736 704 228, sedlacek@nipos.cz,
www.nipos.cz

www.fotonarodni.cz

Svaz českých fotografů, scf@scf.cz, www.scf.cz


Vlastivědné muzeum v Olomouci
Mgr. Denisa Šinkovská Mikolášková
sinkovska@vmo.cz
správce webu - milan.baca@ seznam.cz)
Vytvořeno službou Webnode